8th Science Basic Quiz 1 Answer key - English Medium ( Measurements )

8th Science Basic Quiz 1 Answer key - English Medium ( Measurements )

 I. Multiplied Choice Questions:

1. The SI unit of electric current is 

a. A

b. a

c. C

d. c

Answer : a. A

2. Raju constructed an electric circuit. He wants to measure the current flowing through the 

circuit. Which device will he use?

a. Voltmeter 

b. Galvanometer 

c. Thermometer

d. Ammeter

Answer : d. Ammeter

3. Meena took some ice cubes from the refrigerator and kept outside in a vessel. After few 

minutes ice cubes started to melt. What does she infer?

a. increase in temperature caused melting of ice cubes

b. decrease in temperature caused melting of ice cubes

c. Pressure variation caused melting of ice cubes

d. Humidity in air caused melting of ice cubes

Answer :a. increase in temperature caused melting of ice cubes

4. Identify the unit which is not the unit of temperature 

a. °C 

b. °F

c. K 

d. A

Answer : d. A

5. Find the odd pair

a. ampere

: A

b. kelvin

: K

c. metre

: M

d. candela

: cd

Answer : c. metre : M

6. Arun was doing an experiment in the lab. He has to measure the temperature of different 

liquids. Help him to select the correct device to measure the temperature 

a. Ammeter

b. Lactometer

c. Anemometer

d. Thermometer

Answer : d. Thermometer

7. Clocks that make use of periodic vibrations of atom is 

a. Analog clock

b. Atomic clock

c. Quartz clock

d. Digital clock 

Answer : b. Atomic clock

8. The clock used in GPS and GLONASS is

a. Analog clock

b. Quartz clock

c. Digital clock

d. Atomic clock

Answer : d. Atomic clock

II. Match the following

9. Match the basic quantities with their units. 

Answers

1. Length.  i . K

2. Time.      ii. A

3. Electric Current. iii. m

4. Temperature.   iv.    sa. 

1-iv, 2- i , 3-ii, 4- iii

b. 1-iii, 2-iv , 3-ii, 4 –i

c. 1-iii, 2- iv, 3- i , 4- ii 

d. 1-ii, 2-iv, 3-i, 4-iii

Answer : b. 1-iii, 2-iv , 3-ii, 4 –i

10 Match the devices with their usage.

1. Photometer.   i.   Measure the time interval

2. Ammeter.       ii.   Measure the hotness or coldness of object

3. Thermometer. iii.  Measure the flow of electric current

4. Clock.     iv.    Measure the intensity of light

a. 1-iv, 2-i, 3-ii,4-iii

b. 1- iii, 2-iv, 3-ii, 4-i 

c. 1-iii, 2-iv, 3-i , 4-ii

d. 1-iv, 2-iii, 3-ii , 4-i

Answer : c. 1-iii, 2-iv, 3-i , 4-ii

III. State whether True or False:

11. Digital clocks display time in numerals.

Answer :  true

0/Post a Comment/Comments

1. வாசகர்களின் மேலான கருத்துக்களை அன்புடன் வரவேற்கின்றோம்.

Previous Post Next Post